Започна масовото тестване на учителите за Covid-19 с бързи антигенни тестове.

...
Започна масовото тестване на учителите за Covid-19 с бързи антигенни тестове.
Коментари Харесай

От Напред, науката е слънце! до Не вярвам на ваксините

Започна всеобщото тестване на учителите за Covid-19 с бързи антигенни проби. То ще е гратис и непринудено, като задачата е да се организира огромното изследване в системата на междинното обучение и да се види скритата заболеваемост измежду педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено образование от 4 февруари. Следващ в процеса на тестване е личният състав в детските градини.

Предстои и имунизация на учителите. Към момента предпочитание да се ваксинират са декларирали 23% от педагозите и 30% от университетските преподаватели.

" Това е непринудено, една спомагателна опция за учителите, която ще разреши и да се създадат разбори, и е един израз на това, че образованието ни е най-важно ", разяснява тестването министърът на образованието Красимир Вълчев.

По-малко от половината от учителите и непедагогическият личен състав в учебните заведения обаче са поискали да дадат проби за съществуване на вируса. Процентът е по-висок от появилите подготвеност да се имунизират, само че въпреки всичко е необяснимо невисок, по тази причина попитахме няколко учители дали ще се тестват и какво е настроението измежду техните сътрудници в учебно заведение.

К. Л., учителка в София – ще се имунизира, само че няма да се тества

" Нямат за цел да видят какъв брой учители са боледували, а какво е моментното положение. Само че всички учители от 5 до 12 клас са си у дома от 2 месеца. Каква заболеваемост търсиш измежду учителите заради интеракцията им с възпитаници следователно? Ще изкарват дребни резултати като заболеваемост, с цел да кажат, че няма проблем и да отворят учебните заведения...

В момента са раздадени едни бързи проби, аз не желая да ми ровят в мозъка без основна причина. При нас тестването е предоставено на училищната медицинска сестра. Тези сестри, които не са поставяли инжекция от 20 години, в този момент би трябвало да ни бъркат до синусите. А и в тази вихрушка да вървя до учебно заведение, единствено с цел да ме тестват – не е измислено добре. 

При нас за ваксини от 110 души има подадени 12 заявки – това са 10% от екипа. Аз съм една от тези 12. В съседната детска градина пък искащите да се имунизират са нула. "

С. А., учителка в Русе – ще се тества, само че няма да се имунизира

" Пуснаха ни анкета дали желаеме да се тестваме. Аз избирам тест пред ваксина на този стадий. Защото желая да знам дали имам антитела и тъй като на този стадий не вярвам във имунизацията. В нашето учебно заведение за тест се записаха към 60 – 70 % от учителите, до момента в който за ваксина към момента нито един. 

Ние нямаме здравна сестра в учебно заведение, по тази причина ще дойдат от РЗИ. Тестването е планувано за на следващия ден, 27 януари, в 11:00 часа. "

К. С., учителка в София – към този момент е преболедувала Covid-19

" Не желая нито да ме тестват, нито да ми слагат ваксина. Не имам вяра в качеството на имунизациите, нито в дълготрайния резултат от тях, а и към този момент изкарах ковид, даже малко по-тежко, в сравнение с останалите членове на фамилията ми.

Разболях се по време на локдауна, тъй че сигурно не е било заради контактите с възпитаници. Копнея само да стартираме да работим още веднъж обикновено, тъй като това, което се случва сега, не е никакъв първокласен учебен развой. Дори в противен случай, трансформира се в нещо нездравословно за учениците. На родителите също не им е елементарно, а ние, учителите, поставяме доста по-големи старания, които постоянно отиват напразно... "

 
УНИЦЕФ: Затварянето на учебните заведения е рисково
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР